Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

DealNews:Έρευνα σε υποψήφιο του Β. Αργύρη για μαϊμού επιδοτήσεις.

Βαγ­γέλης Αργύρης
Και πολιτικές παραμέτρους φαίνεται πως έχει η «τεράστια απά­τη με τις επιδοτήσεις» που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομά­δα η "DEAL". Τη στιγμή που οι έρευνες του υπουργείου Οικονομι­κών και της ΥΠΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη για τις επιδοτήσεις μαϊμού από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήμα­τος στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός. Κι αυτό γιατί ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση με υψηλή θέση σε μεγάλη «επιδοτούμενη» εταιρεία, είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου περιφερειάρχη Ιωαννίνων και πρώην υπουργού κ. Βαγ­γέλη Αργύρη.
Η υπόθεση αφορά διασπάθιση κοινοτικού χρήματος που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, έχουν γίνει περισσότεροι από δέκα έλεγχοι σε διάφορες εταιρείες που σχετί­ζονται με το οργανωμένο αυτό κύκλωμα, που εκμεταλλευόμενο υψηλές επαφές στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα και ένα μεγάλο δίκτυο εταιρειών που δημιουργήθηκε στη χώρα μας και το εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, κατέθεσε ερευνητικές προτάσεις στο πλαίσιο προ­γραμμάτων και λάμβανε τεράστιες επιδοτήσεις για την ανάπτυξη έρευνας. Μάλιστα, για να νομιμοποιούνται τα χρήματα, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και πολλοί ανυποψίαστοι φοιτητές.
Η μέθοδος αυτή είναι εδώ και χρόνια γνωστή στην πανεπιστη­μιακή κοινότητα, αλλά κανείς δεν αποφάσισε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, μέχρι που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήρθε . η εντολή για έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάσταση δεν μπορούσε να κουκουλωθεί.
Ο κ. Βαγγέλης Αργύρης, που έβαλε τον εν λόγω «ελεγχόμε­νο» για την υπόθεση στο ψηφοδέλτιο του, δεν είχε ακούσει τίπο­τα από όσα ακουγόταν στην πόλη τόσα χρόνια ή απλά στο βωμό της ψηφοθηρίας τον χρησιμοποίησε για να δώσει «κύρος» στην υποψηφιότητα του;
Τι θα κάνει τώρα όμως ο υποψήφιος για να σώσει τα προ­σχήματα, αφού το θέμα έχει φτάσει ακόμα και στον πρωθυπουργό;
Σε επικοινωνία που είχε η "Deal» με τον κ. Βαγγέλη Αργύρη, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου, πα­ραδέχτηκε ότι γνώριζε την υπόθεση που αποκαλύφθηκε.
«Ενημερώθηκα αμέσως για το θέμα και την εμπλοκή του ονόματος του υποψηφίου μου στην υπόθεση με τις παράνομες επιδοτήσεις. Θα ήθελα να πω όμως ότι η έρευνα δεν έγινε για τον υποψήφιο του συνδυασμού μου αποκλειστικά. Έγινε ταυτόχρονα σε τέσ­σερις χώρες και 36 επιχειρήσεις. Πρέπει να πω, επεσήμανε ο κ. Αργύρης στη Deal - ότι και ο ίδιος αναστατώθηκε. Δεν είναι και λίγο να εισβάλλουν οκτώ εισαγγελείς στο γραφείο σου και να σου παίρνουν τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές σου. Αυ­τό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος, γι' αυτό δεν έχω λόγο να τον βγάλω από τον συνδυασμό. Όσοι με κατηγορούν ότι τον καλύπτω, πρέπει να ξέρουν ότι δεν ανήκει στον δικό μου ιδεο­λογικό χώρο, οπότε θα μου ήταν πολύ απλό να αποσύρω την υπο­ψηφιότητα του και το χρεώσω στους αντιπάλους μου. Αν όμως αποδειχθεί, μέχρι τις εκλογές, ότι ενέχεται σε παράνομες πράξεις, προφανώς και θα εκδιωχθεί. Θα πρέπει να πω πάντως ότι πρό­κειται για αξιοπρεπέστατο και ικανότατο άτομο, που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και κανείς δεν πιστεύει ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα με παράνομες επιδοτήσεις».
Το ερώτημα όμως που κάναμε, παραμένει. Ο κ. Αργύρης λέει ότι έμαθε μετά την απο­κάλυψη του σκανδάλου την εμπλοκή του ονόματος του υποψη­φίου του, αλλά τόσο καιρό δεν είχε χαμπάρι κανείς τίποτε; Μπο­ρεί να έχει δίκιο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του ενα­ντίου, αλλά για λόγους ηθικής τάξεως, έπρεπε να είχε αποσυρ­θεί ο «ελεγχόμενος» και να επανέλθει, έστω σε κάποια θέση, αν είναι τόσο χρήσιμος για την πόλη, μετά τις εκλογές.

Πηγή: Εφημερίδα Deal News