Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Χρυσόστομος Βούζας: «Το μνημόνιο δεν είναι επιλογή»

Ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Χρυσόστομος Βούζας κατάφερε να προβληματίσει στελέχη του χώρου του όσον αφορά τον τρόπο υποβολής της υποψηφιότητάς του για τη διεκδίκηση του δήμου Ζίτσας. Ο κ. Βούζας επέμεινε όμως, παρόλο που δεν πήρε το χρίσμα, και αυτή τη στιγμή είναι υποψήφιος δήμαρχος Ζίτσας.

Θεωρείτε τον εαυτό σας αντάρτη ή «αντάρτη»; Η λέξη «αντάρτης» είναι μια φορτισμένη έννοια. Στη δική μου συνείδηση παραπέμπει σε αγώνες και προσωπικότητες που έσπασαν τις γραμμές, τα στεγανά, τις προκαταλήψεις. Αν για να υπηρετήσω τον τόπο μου, να προσφέρω στους συμπατριώτες μου χρειάζεται να υπερβώ τα εσκαμμένα, τότε αυτή η κίνηση είναι όχι απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση του κάθε πατριώτη. Και για να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση δεν έχω ούτε την έπαρση ούτε την ψευδαίσθηση ότι μπορώ να σώσω τον τόπο και τους ανθρώπους. Ένα μόνο μπορώ να εγγυηθώ: ότι θα δουλέψω με πάθος και δύναμη, πάντα μαζί με τους συμπατριώτες μου για να κυλήσουμε το μύλο της ιστορίας. Και είναι ένας αγώνας κρίσιμος, καθοριστικός, φιλόδοξος. Αγώνας για να υπάρξουμε στο χώρο και στο χρόνο. Για εμάς για το Δήμο της Ζίτσας δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις. Είτε θα διαμορφώσουμε δομές, υποδομές και όρους βιώσιμης, αειφόρου και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης είτε θα μπούμε σε πορεία εξαφάνισης.
 
Πώς βλέπετε το δίλημμα που έθεσε πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου;  Δεν υπάρχει Έλληνας που να συμφωνεί με το μνημόνιο. Δεν υπάρχει πολιτικός που να υποστηρίζει την αφαίρεση εισοδήματος από κοινωνικά αδύναμους. Κατά συνέπεια το μνημόνιο δεν είναι επιλογή. Είναι ίσως αναγκαιότητα αν και υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Πάντως αξιόπιστη διαφορετική πρόταση δεν έχω δει να διατυπώνεται. Αρνούμαι ωστόσο να πιστέψω και να υποκύψω στη μοιρολατρία των καιρών. Οι χθεσινές μας ουτοπίες είναι οι σημερινές διεκδικήσεις και οι αυριανές μας κατακτήσεις. Η λογική και η θεωρία του εφικτού ταιριάζουν καλύτερα στους λογιστάδες.

Ως άνθρωπος που έχετε ασχοληθεί χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση, ποια θεωρείτε ότι είναι τα κουσούρια της, και πώς τα αντιμετωπίζει η μεταρρύθμιση; Ο ‘Καλλικράτης’ είναι μια συγκλονιστική μεταρρύθμιση που δίνει αρμοδιότητες πόρους μα κυρίως ελπίδα στους δήμους της Περιφέρειας. Είναι μια μεταρρύθμιση που δεν σταματά στη διάρθρωση ή την αναδιάρθρωση της διοικητικής μηχανής αλλά αφορά τη συγκρότηση νέων αυτόνομων και ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών οντοτήτων, ικανών να σταθούν και να πορευτούν στο μέλλον. Μόνο που θα πρέπει αυτοί οι διοικητικοί, αναπτυξιακοί και κοινωνικοί μηχανισμοί να στηθούν ορθολογικά από την αρχή. Η αρχή είναι το μισό κάθε καινούργιας προσπάθειας. Ελλείψεις και αβελτηρίες υπάρχουν και πρέπει να βλέπουμε τα πάντα με διάθεση και πνεύμα ανοικτό. Θέλω να πιστεύω ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα συμπληρωθεί και θα βελτιωθεί στη συνέχεια. Και τα κενά θα διαπιστωθούν από τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου δήμου Ζίτσας;Δεν υπάρχει ταυτότητα και παραγωγή. Δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες αυτού του μοναδικού τόπου. Ο τόπος μας έχει τα πάντα και αρκεί ένα σχέδιο, ένα όραμα μια συλλογική προσπαθεί για να περάσουμε απέναντι. Να διαδώσουμε και στους άλλους αυτά που εμείς γνωρίζουμε, νοιώθουμε και αισθανόμαστε για τον τόπο μας. Να δούμε τη ζωή μας αλλιώς. Με αισιοδοξία και πίστη. Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται. Και εμείς στη Ζίτσα ήμασταν πάντα μαχητές, περήφανοι πατριώτες, μοναδικοί άνθρωποι. Με ένα κρασί, κρασί της Ζίτσας μεθάμε με το πάθος για τη ζωή.

Ο νυν δήμαρχος Πασσαρώνος Σάκης Βλέτσας είναι ένας από τους αντιπάλους σας; Πώς κρίνετε τη θητεία του; Είναι ένας αντίπαλος εναντίον του οποίου έχω ασκήσει έντονη αλλά πιστεύω δίκαιη κριτική. Εκφράζει το παρελθόν. Μια ξεπερασμένη αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση, την ανάπτυξη, την κοινωνία. Η ζωή τον έχει ξεπεράσει και αγωνίζεται να κρατηθεί στο σήμερα. Δίνει μια μάχη οπισθοφυλακής γιατί αυτή η μάχη, αυτός ο αγώνας αφορά το αύριο του τόπου μας.